فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال بیست و دوم شماره 169 (امرداد و شهریور 1401)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و دوم شماره 169 (امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یاسر رضاپور میرصالح، مهدی شمالی احمدآبادی*، عاطفه برخورداری احمدآبادی، سید علیرضا عمارتی، الهه اکبریان ترک آباد صفحات 9-18
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر اثربخشی روایت درمانی بر احساس کهتری و افسردگی مادران کودکان کم توان ذهنی بود.

    روش

    این مطالعه با رویکرد کمی و به روش نیمه آزمایشی و با بکارگیری طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری متشکل از تمام مادران دانش آموزان کم توان ذهنی شهرستان کاشان در سال تحصیلی 1398 - 1399 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 24 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 12 نفری آزمایشی و گواه جایگزین شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های استاندارد افسردگی بک  1961 و احساس کهتری یایو و همکاران 1997  در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. گروه آزمایشی مداخله روایت درمانی را در 8 جلسه 5/ 1 ساعته و هر هفته 2 جلسه دریافت کردند، در صورتی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را طی مدت زمان انجام پژوهش دریافت نکرد. در پایان نیز داده های پژوهش با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و در سطح معناداری 05 / 0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات افسردگی و احساس کهتری گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه، در مرحله پس آزمون کاهش معناداری پیدا کرده و این کاهش در مرحله پیگیری نسبتا ثابت مانده است (001 / p>09).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش، روایت درمانی می تواند به عنوان یک روش مداخله ای موثر در کاهش مشکلات روان شناختی مادران کودکان کم توان ذهنی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: احساس کهتری، افسردگی، روایت درمانی، کم توان ذهنی، مادران
  • شهرام رضایی، مینا مجتبایی*، آرزو شمالی اسکویی صفحات 19-30
    زمینه و هدف

    عوامل فراوانی می تواند باعث ایجاد استرس والدگری شود که داشتن فرزندی با اختلال طیف اتیسم ازجمله آنها است؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر مولفه های استرس والدگری مادران دارای فرزند اتیستیک بود.

    روش

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری سه ماهه، همراه با گروه گواه بود. جامعه ی آماری شامل تمامی مادران دارای فرزند با اختلال طیف اتیسم شهر تهران در سال 1399 بود. از میان آنها 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گواه 15 نفر و آزمایشی 15 نفر جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه ی شاخص استرس والدگری آبیدین، 1990 استفاده شد. گروه آزمایشی، مداخله روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده در 12 جلسه 60 دقیقه ای هر هفته یک جلسه به صورت فردی، دریافت کردند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل کوواریانس چندمتغیری یکراهه اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد، روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر مولفه های استرس والدگری حس صلاحیت، دلبستگی، محدودیت نقش، افسردگی، روابط با همسر، انزوای اجتماعی و سلامت والدین مادران دارای فرزندان با اختلال طیف اتیسم تاثیرگذار بوده است. اثربخشی بعد از دوره پیگیری نیز حفظ شد (01 / .P>0).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده، راهبردی موثر در بهبود تمامی مولفه های استرس والدگری مادران دارای فرزند با اختلال طیف اتیسم می باشد و می توان از آن به عنوان روش درمانی موثر بهره برد.

    کلیدواژگان: استرس والدگری، روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده، مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم
  • ستاره شجاعی*، فرزانه بهزادی صفحات 31-46
    زمینه و هدف

    پیشگیری از مشکلات رفتاری کودکان برای والدین، معلمان، مربیان و روان شناسان بسیار مهم و ضروری است. در این مقاله ابتدا به تعریف اختلال های هیجانی- رفتاری پرداخته شده است. سپس به عنوان روشی برای پیشگیری از مشکلات رفتاری در کودکان؛ تدوین برنامه ی منظم خواب ارایه و در پایان نتیجه گیری صورت گرفته است.

    روش

    بررسی داده ها در پژوهش حاضر به صورت مروری نظام مند انجام گرفت. روش شناسی آن نیز مبتنی بر گردآوری، طبقه بندی و خلاصه کردن یافته های مقالات علمی پژوهشی مرتبط با برنامه ی منظم خواب: روشی برای پیشگیری از مشکلات هیجانی رفتاری در کودکان از سال های 2000 تا 2021 می الدی برگرفته از پایگاه های اطلاعاتی گوگل اسکالر، الزویر، ابسکو، اسپرینگر، پروکواست، اریک، ایبوکی با کلید واژه های برنامه ی منظم خواب، مشکلات رفتاری، کودکان با اختلال های رفتاری هیجانی بودند که در جستجوی اولیه 78 مقاله قابل مرور و بررسی انتخاب شدند که از بین آنها 20 مقاله به دلیل عدم تناسب با موضوع، 6 مقاله به علت قدیمی بودن و 3 مقاله به علت تکراری بودن در چند پایگاه اطلاعاتی حذف و در نهایت 49 مقاله انتخاب شد.

    یافته

    از بین 78 مقاله یافت شده براساس کلید واژه های مشخص شده تعداد 49 مقاله قابل مرور و بررسی بود که در زمینه علل و روش های ارزیابی و نحوه ی تدوین برنامه ی خواب مورد استفاده قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    تجارب بالینی حا کی از آن است که تدوین برنامه ی منظم خواب به عنوان روشی برای پیشگیری از مشکلات رفتاری در کودکان ضروری است.

    کلیدواژگان: برنامه منظم خواب، پیشگیری، کودکان، مشکلات هیجانی-رفتاری
  • شیرین مجاور*، غلامعلی افروز، عاطفه محمدی، زهرا بابازاده صفحات 47-60

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش مدیریت والدین بر کاهش اختلال های رفتار مخرب در دانش آموزان کم توان ذهنی بود. پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام گرفت. جامعه آماری مطالعه شامل والدین دانش آموزان کم توان ذهنی مدارس استثنایی شهر سقز در سال تحصیلی 1400 - 1399 بود. افراد نمونه در مرحله نخست به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پس از تکمیل مقیاس اختلال های رفتار مخرب پلهام و همکاران 1992 و کسب حد نصاب لازم برای ورود به پژوهش با استفاده از انتساب تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه  15 نفر برای هر گروه قرار گرفتند. گروه آزمایشی 8 جلسه آموزش مدیریت والدین را به صورت گروهی دریافت نمودند و گروه گواه، مداخله ای دریافت نکرد. داده های حاصل با آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره در نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که اختلال های رفتار مخرب  کل ، بیش فعالی / تکانش گری، اختلال سلوک، نافرمانی / لجبازی، نارسایی توجه و رفتار مخرب نامشخص دانش آموزان کم توان ذهنی، در مقایسه با گروهی که آموزش مدیریت والدین را دریافت نکرده اند، نمره کمتری داشتند. بنابراین، یافته های مطالعه نشان داد که آموزش مدیریت والدین بر کاهش اختلال های رفتار مخرب و زیرمقیاس های آن در دانش آموزان کم توان ذهنی تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، اختلال های رفتار مخرب، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • حامد احمدی*، علی محمد فلاح، حامد محمودیان ثانی صفحات 61-74
    زمینه و هدف

    به طور کلی سطح سالمت روان مادران کودکان با اختالل طیف اتیسم در قیاس با والدین کودکان عادی پایین تر است و از باورهای غیرمنطقی بیشتری استفاده می کنند. یکی از روش های پرکاربرد برای بهبود ا کثر ویژگی های روان شناختی، درمان شناختی رفتاری است. این مطالعه با هدف برآورد تاثیر درمان شناختی رفتاری بر س المت روان و باورهای غیرمنطقی مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم به روش مرور نظام مند انجام گرفت.

    روش

    در این مطالعه جستجو با استفاده از کلید واژه های معتبر در بانک های اطلاعاتی بدون محدودیت زمانی تا سال 1400 انجام گرفت. در نهایت 6 مقاله که ملاک های ورود به مطالعه را داشتند، انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفتند. به منظور ارزیابی ناهمگنی مطالعات از آزمون Q و شاخص I2 استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Medcalc مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در 6 مطالعه مورد تحلیل با حجم نمونه 204 نفر، میانگین تفاوت استاندارد شده نمره س المت روانی در گروه مداخله با فاصله اطمینان 95 درصد   340 / 1 تا 427 / 0 ، 883 / 0 واحد از گروه گواه بیشتر است. همچنین میانگین تفاوت استاندارد شده نمره باورهای غیرمنطقی در گروه مداخله با فاصله اطمینان 95 درصد   273 / 0- تا 751 / 0 ، 122 / 0 واحد بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری بر س المت روان مادران کودکان اتیستیک موثر است ولی بر باورهای غیرمنطقی آنها تاثیری ندارد. لذا درمان شناختی رفتاری به عنوان روشی موثر و مکمل بر س المت روان مادران کودکان اتیستیک توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اختالل طیف اتیسم، باورهای غیرمنطقی، درمان شناختی رفتاری، سالمت روان، مادران کودکانا تیستیک
  • رضا سبزواری راد* صفحات 75-92
    زمینه و هدف

    کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی به دلیل اتخاذ سبک زندگی بی تحرک، کاهش قابل توجه آمادگی جسمانی را تجربه می کنند که در نهایت مرگ زودرس را در آنان به دنبال دارد. تاثیر تمرینات ورزشی هدفمند و ساختاریافته در بهبود آمادگی جسمانی این دسته ثابت شده است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرینات ورزشی مختلف بر آمادگی جسمانی کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی بود.

    مواد و روش

    این مطالعه از نوع مروری نظام مند می باشد و ادبیات آن با استفاده از پایگاه های اینترنتی ، Pubmed google Scholar, SID, PubMed, Irandoc, Science direct, Scopus و با جستجوی سه کلیدواژه" Exercise Training " و " Physical fitness " و " Children and Adolescents with Intellectual disabilities " موجود در mesh و بدون محدودیت زمانی گردآوری شد.

    یافته ها

    بیشترین تمرکز متخصصان و مربیان ورزشی در طراحی تمرینات برای کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی بایستی بر مشارکت هم زمان در فعالیت ورزشی و توسعه مهارت های فردی و با در نظرگرفتن شدت فعالیت سبک تا متوسط باشد. زیرا این امر منجر به افزایش اعتماد بنفس و شایستگی آنها شده و مشارکت مادام العمر آنها در فعالیت ورزشی را به دنبال خواهد داشت.

    نتیجه گیری

    آ گاهی از میزان آمادگی جسمانی کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی و ارتباط آن با فعالیت های بدنی و تمرینات ورزشی به پژوهشگران و متخصصان ورزشی کمک می کند تا مداخلات ورزشی موثرتری را برای بهبود آمادگی جسمانی در این جمعیت خاص و آسیب پذیر داشته باشند.

    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، تمرین ورزشی، کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی
  • سید مجتبی عقیلی*، آرزو اصغری، سعید کفاش صدقی، میترا نمازی صفحات 93-101
    زمینه و هدف

    والدین کودکان با اختلال طیف اتیسم با چالش های خاص و منحصر به فردی در زندگی در زمینه های فرزندپروری، مسایل خانوادگی، عاطفی، اجتماعی و اقتصادی مواجه می شوند. هدف پژوهش حاضر اثربخشی طرح واره درمانی بر کاهش علایم افسردگی مزمن مادران این کودکان می باشد.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای کودک با اختلال طیف اتیسم شهر گرگان در سال 1397 بود که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر  15 نفر گروه آزمایشی  و 15 نفر گروه گواه به عنوان نمونه انتخاب شدند. گروه آزمایشی طی 8 جلسه به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند و گروه گواه در فهرست انتظار برای آموزش قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه استرس، اضطراب و افسردگی  1995  بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش طرح واره درمانی در کاهش افسردگی مزمن مادران کودکان اتیستیک تاثیر معنادار داشت (000 / p ≥ 0).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، نتیجه گرفته می شود که جهت درمان افسردگی مزمن مادران دارای کودک با اختلال طیف اتیسم می توان از طرح واره درمانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، افسردگی مزمن، طرح واره درمانی، مادران
|
  • Yaser Rezapour Mir Saleh, Mehdi Shomaliahmadabadi*, Atefe Barkhordari Ahmadabadi, Seyed Alireza Emrati, Elahe Akbarian, Turkabad Pages 9-18
    Background & Purpose

    The effectiveness of narrative therapy on the feelings of inferiority and depression of mothers of mentally retarded children was the aim of this study.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was performed using a quasi-experimental approach and using a pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The statistical population consisted of all mothers of mentally retarded children in Kashan in the academic year 1398-1399. Using the available sampling method, 24 people were selected as a sample and randomly assigned to two groups of 12 people (experimental and control). Participants answered Beck Depression Inventory (1961) and Yao et al.'s (1997) Standard Questionnaire on Pre-Examination, Post-Examination, and Follow-up. The experimental group received narrative-therapy intervention in 8 sessions of 1.5 hours and two sessions per week, while the control group did not receive any intervention during the study. Finally, the research data were analyzed by analysis of variance with repeated measures and at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the mean scores of depression and feelings of humiliation in the experimental group compared to the control group decreased significantly in the post-test phase and this decrease remained relatively constant in the follow-up phase (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the results of research, narrative therapy can be considered as an effective intervention method in reducing the psychological problems of mothers of children with mental disabilities.

    Keywords: Depression, Feelings of Humiliation, Mental Retardation, Mothers, Narrative Therapy
  • Shahram Rezaei, Mina Mojtabaie*, Arezoo Shomalee Oskoei Pages 19-30
    Background & Purpose

    Many factors can cause parenting stress, including having a child with autism Therefore, the present study aimed to evaluate the effectiveness of intensive short-term dynamic psychotherapy on the parenting stress components of mothers of children with autism.

    Methods

    The method of this research was quasi-experimental with pre-test and post-test design and a three-month follow-up with the control group. The statistical population included all mothers of children with autism in Tehran in 2020. Among them, 30 people were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two group control (15 people) and experimental (15 people). The Parenting Stress Index Questionnaire (Abidin, 1990) was used to collect data. The experimental group received intensive short-term dynamic psychotherapy intervention in 12 sessions of 60 minutes (one session per week) individually, and the control group did not receive any intervention. To analyze the research data, one-way multivariate covariance analysis of repeated measurements and post hoc tests were used.

    Findings

    The results showed that intensive short-term dynamic psychotherapy affected the components of parenting stress (sense of competence, attachment, role limitation, depression, relationship with spouse, social isolation, and parental health) of mothers of children with autism. Effectiveness was maintained after the follow-up period (P <0.01).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that intensive short-term dynamic psychotherapy is an effective strategy in improving all the components of parenting stress of mothers with children with autism and can be used as an effective treatment.

    Keywords: Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy, Mothers with Autistic Children, ParentingStress
  • Setareh Shojaee*, Farzaneh Behzadi Pages 31-46
    Background

    Prevention of children's behavioral problems is more important and necessary for parents, teachers, educators, and psychologists. In this article, behavioral-emotional disorders have been defined. Then, to prevent behavioral problems in children, Regular sleep planning is suggested, Finally, the conclusion was made.

    Method

    Data analysis in the present study was done in a systematic review. Its methodology is also based on collecting, classifying, and summarizing the findings of scientific research articles related to the regular sleep program: a method to prevent emotional-behavioral problems in children from the years 2000 to 2021, taken from the databases of Google Scholar, Elsevier, Absko, Springer, ProQuest, Eric, Ibuki with the keywords of regular sleep program, behavioral problems, children with emotional-behavioral disorders were selected in the initial search of 78 articles and 49 articles were selected that could be reviewed and reviewed. Among them, 20 articles were removed due to lack of relevance to the topic, 6 articles due to oldness, then 3 articles due to duplication in several databases, and finally, 49 articles were selected.

    Results

    Out of 78 articles based on the identified keywords, 49 papers could be used and reviewed, which we are employing in the field of causes and evaluation methods and how to develop a sleep plan.

    Conclusion

    Clinical experiences indicate that it is necessary to develop a regular sleep schedule as a technique to prevent behavioral problems in children.

    Keywords: Behavioral, Emotional Problems, Children, Regular Sleep Schedule
  • Shirin Mojaver*, Gholamali Afrooz, Atefeh Mohammadi, Zahra Babazadeh Pages 47-60
    Background & Purpose

    The aim of this study was to investigate the effect of parental management training on reducing destructive behavioral disorders in students with intellectual disability.

    Methods

    The present study was performed by quasi-experimental method with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study included the parents of intellectual disability students of exceptional schools in Saqez in 2020-2021. In the first stage, the subjects were selected by available sampling method and after completing the scale of destructive behavioral disorders, Pelham et al.Were appointed. The experimental group received 8 sessions of parental management training as a group and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance in SPSS-20 software.

    Findings

    The results showed that destructive behavioral disorders (total), hyperactivity/impulsivity, conduct disorder, oppositional / defiant, attention deficit and unexplained destructive behavior of intellectual disability students had lower scores compared to the group that did not receive parental management training.

    Conclusion

    Therefore, the findings of the study showed that parental management training has a positive effect on reducing destructive behavior disorders and its subscales in intellectual disability students and its dimensions.

    Keywords: Destructive Behavior Disorders, Parental Management training, Students with intellectualdisability
  • Hamed Ahmadi*, Alimohammad Fallah, Hamed Mahmoudiansani Pages 61-74
    Background and purpose

    In general, the level of mental health of mothers of children with autism is lower than the parents of normal children and parents of children with chronic diseases, and they use more irrational ideas and beliefs. One of the most widely used and effective methods to improve most psychological features is cognitive behavioral therapy. The aim of this study was to evaluate the effect of CBT treatment on mental health and irrational beliefs of mothers of children with autism spectrum disorders in Iran by systematic review and meta-analysis.

    Methods

    In this study, a search was performed using valid Persian and English keywords without time limit until 2021. Finally, 6 studies that met the inclusion criteria were selected and analyzed. In order to evaluate the heterogeneity of the studies, Q test and I2 index were used. Data were analyzed using MEDCALC software.

    Results

    In six studies analyzed with a sample size of 204 people, the mean standardized difference in mental health score in the intervention group with 95% confidence interval (1.340 to 0.427) was 0.883 units higher than the control group. Also, the mean standardized difference of irrational beliefs score in the intervention group with 95% confidence interval (-0.227 to 0.751) was 0.122 units.

    Conclusion

    The results of meta-analysis of the studies showed that cognitive-behavioral therapy is effective on the mental health of mothers of autistic children but has no effect on their irrational beliefs. Therefore, cognitive-behavioral therapy is recommended as an effective and complementary method to the mental health of mothers of children with autism.

    Keywords: Autism, Cognitive Behavioral Therapy, Irrational Beliefs, Mental Health, Mothers of Childrenwith Autism
  • Reza Sabzevari Rad* Pages 75-92
    Background & Purpose

    Children and adolescents with Intellectual disabilities due to sedentary lifestyle experience various diseases and significant reduction in physical fitness, which ultimately leads to premature death. The effect of purposeful and structured exercise in improving the physical fitness of this category has been proven. Therefore, the aim of this study was to the effect of different exercise training on physical fitness of children and adolescents with Intellectual disabilities.

    Methods

    This study is a systematic review and the literature of this study are collected in mesh without time limit using the websites of Pubmed, google Scholar, SID, PubMed, Irandoc, Science direct, Scopus and searching for the three keywords " Exercise Training " , " Physical fitness "and " Children and Adolescents with Intellectual disabilities ".

    Result

    The greatest focus of sports professionals and coaches in designing exercises for children and adolescents with mental disabilities should be on simultaneous participation in sports activities and the development of individual skills, taking into account the intensity of light to moderate activity. This is because it will increase their self-confidence and competence and will lead to their lifelong participation in sports activities.

    Conclusion

    awareness of their physical fitness and its association with physical activity and exercise helps researchers and sports professionals to develop more effective exercise interventions to improve fitness In this particular and vulnerable population.

    Keywords: Children, Adolescents with Intellectual disabilities, Exercise Training, Physical Fitness
  • Mojtaba Aghili*, Arezou Asghari, Saeeid Kafash Sedghi, Mitra Namazi Pages 93-101
    Background and Aim

    Parents with children diagnosed with autism face special and unique challenges in life in the areas of parenting, family, emotional, social and economic issues. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of schema therapy on reducing the symptoms of chronic depression in mothers with children with autism.

    Method

    The method of quasi-experimental research was pre-test, post-test with control group. The statistical population included all mothers with autistic children in Gorgan in 2018. 30 people (15 in the experimental group) and (15 in the control group) were selected as the sample by purposive sampling. The experimental group was trained in groups for 8 sessions and the control group was placed on a waiting list for training. The research instrument was the Stress, Anxiety and Depression Questionnaire (1995). Analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that schema therapy training had a significant effect on reducing chronic depression in mothers with children with autism (p≤ 0.000).

    Conclusion

    Therefore, according to the findings, it can be concluded that the treatment scheme can be used to treat chronic depression in mothers with children with autism.

    Keywords: Autism, Chronic Depression, Schema Therapy